FOKUS ISRAEL -tapahtuma järjestettiin Helsingissä 21.-22.03.2019

Kaksipäiväinen tapahtuma keskittyi Israelin kansainväliseen asemaan sekä Suomen ja Israelin suhteeseen. Aihetta käsiteltiin kansainvälisen lain, ihmisoikeuksien sekä eduskuntavaaliehdokkaiden näkökulmasta. European Coalition for Israel ja Israelin ystävyystoimikunta järjestivät Fokus Israelin jatkona keväällä 2018 ja 2016 järjestetyille tapahtumille. YAPS oli myös keskeisesti mukana tapahtuman ideoinnissa, suunnittelussa ja järjestämisessä. Fokus Israel -tapahtumaa suunnitellaan myös ensi vuodelle.

Tapahtuman ensimmäinen tilaisuus oli vaalikeskustelu, joka houkutteli täyden salillisen Israelista kiinnostuneita kuuntelijoita eduskunnan Kansalaisinfoon torstaina aamupäivällä. Aiheina oli Suomen ulkopolitiikka, Israel ja Lähi-itä. Keskustelemassa olivat kristillisdemokraattien Peter Östman, ruotsalaisen kansanpuolueen Niklas Andersson ja perussuomalaisten Mika Niikko. Keskustelun juonsi Pasi Turunen. Lisäksi keskustelun alusti historiallisella katsauksella asiantuntuijavieraaksi kutsuttu ECI:n lainopillinen neuvonantaja juristi Andrew Tucker (Alankomaat). Aamutilaisuus äänitettiin ja se oli kuultavissa Radio Patmoksessa 29.03.

Torstaina ohjelma jatkui Helsingin yliopiston Tiedekulmassa ECI:n johtaja Tomas Sandellin isännöimällä paneelikeskustelulla. Keskustelun pääteemoja olivat Israel ja kansainvälinen yhteisö, Israel ja kansainvälinen oikeus ja Israel ja ihmisoikeudet. Panelisteiksi tilaisuuteen olivat saapuneet ulkoministeriön neuvonantajana työskentelevä Olli Ruohomäki, Andrew Tucker ja Itai Reuveni NGO monitor -järjestöstä Israelista. Keskusteluun osallistui skypen välityksellä myös juristi ja ihmisoikeusaktivisti Luba Mayekiso Etelä-Afrikasta.

Keskustelun aikana Tucker toi esiin asiantuntevan arvionsa YK:n ja EU:n toiminnasta Israel-Palestiina -konfliktissa, ja kuinka se on edistänyt tilanteen lukkiutumista. Hänen mukaansa eurooppalainen näkemys siitä, että tilanne voidaan ratkaista uusia rajoja vetämällä, on vanhanaikainen eikä tunne alueen ongelmien todellista luonnetta. Kansalaisjärjestöjen toimintaa tutkivan NGO monitorin edustaja Reuveni puolestaan kertoi, että EU:n jäsenmaat rahoittavat lukemattomia kansalaisjärjestöjä, jotka systemaattisesti tuottavat kielteisiä raportteja Israelista YK:lle. Kansalaisjärjestöjen työn tulos taas näkyy, kun YK:n yleiskokouksissa niiden rahoittajamaat äänestävät Israelia tuomitsevien päätöslauselmien puolesta. Mayekiso toi esiin, että vaikka jotkut tahot syyttävät Israelia apartheidista, hän itse apartheidin Etelä-Afrikassa kokeneena ei ole nähnyt vastaavaa Israelissa. Mayekison mukaan rasismi ja apartheid ovatkin sellaisia väitteitä, jotka moni uskoo helposti ilman todisteita. Israelia ja palestiinalaisalueita hyvin tunteva Ruohomäki totesi, että rauhan mahdollisuus lähivuosina vaikuttaa tällä hetkellä heikolta, mihin vaikuttaa muun muassa osapuolten neuvottelukapasiteetin eritasoisuus.

Keskustelun päätyttyä yleisöllä oli mahdollisuus esittää kysymyksiä. Yleisöstä nousi myös eräs toivoa herättävä kommentti, kun nuori jordanialainen moitti keskustelua liiasta pessimismistä ja ääripäihin keskittymisestä. Hänen mukaansa tulisi huomioida myös se suuri joukko alueen nuoria, jotka eivät halua jatkaa konfliktia. Illan viimeinen kysymys koski vihakasvatusta palestiinalaisessa opetussuunnitelmassa. Thomas Sandell vastasi tähän, että vihakasvatukseen on reagoitava EU-tasolla ja että mikäli Suomi haluaa pysytellä koulutusviennin kärjessä, sillä ei ole varaa tukea sellaista missään muodossa.

Tapahtuman päättäneellä perjantain kaksituntisella luennolla Helsingin yliopiston Porthaniassa pureuduttiin Israelin asemaan kansainvälisessä yhteisössä historian ja kansainvälisen lain näkökulmasta. Andrew Tucker luennoi aiheesta perustuen hänen ja Matthijs Bloisin viime vuonna julkaisemaan kirjaan “Israel on Trial: How International Law is Being Misused to Delegitimize the State of Israel”. Kirjassa he tuovat esille, kuinka kansainvälistä lakia on tulkittu ja käytetty poliittisiin tarkoituksiin arabien ja Israelin välisessä konfliktissa. Samalla he esittävät oman näkökulmansa tulkinnoista ja konfliktia koskevista kansainvälisistä sopimuksista. Mielenkiintoisen ja asiapitoisen luennon jälkeen yleisöä rohkaistiin vielä kysymään kysymyksiä.

YAPS-tiimi

2020 © YAPS

YAPS toimii European Coalition for Israel (ECI) -järjestön alaisuudessa: ec4i.org