YAPS mukana Maailma kylässä -festivaalilla 25.-26.5.2019

Olimme YAPS-porukalla mukana Maailma kylässä -festarilla toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Helmikuun matkalta meitä oli neljän hengen tiimi. Teimme yhteistyötä Suomi-Israel Yhdistysten Liiton kanssa, olimme apuna heidän esittelypöytänsä takana ja samalla saimme myös esitellä YAPS:n toimintaa.

Maailma kylässä on kehitysyhteistyöjärjestöjen kattojärjestön Fingo:n tapahtuma, jossa vuosittain sadat järjestöt esittelevät toimintaansa ja tavoitteitaan. Kyseessä on värikäs festivaali jossa on järjestöjä laidasta laitaan, on poliittisia puolueita, uskonnollisia avustusjärjestöjä, vapaa-ajattelijoiden järjestöjä, feministipuolueita, abortin vastustajia. Mukana on myös paljon maakohtaisia ystävyysseuroja. Suomi-Israel Yhdistysten Liitto edusti peräti 12 Israel-ystävyysyhdistystä eri puolilta Suomea.

Jonkinlaisena festivaalin yleishenkenä on ajatus maailman tekemisestä paremmaksi paikaksi. Sen mukaisesti se vetää paikalle paljon nuoria aikuisia, joita kiinnostavat kansainvälisyys, ihmisoikeudet, sorron vastustaminen, ympäristön suojeleminen, tasa-arvo, eläinten oikeudet tai mikä ikinä ihmisen mielestä tekee maailman paremmaksi paikaksi.

Tänä vuonna festarilla oli erityisenä teemana ilmastonmuutos. Siksi olimme valmistaneet yhteistyössä israelilaisen Stand With Us -järjestön, Suomi-Israel Yhdistysten Liiton ja YAPS-ohjelman kanssa pienen vihkosen Israel ja ympäristönsuojelu, jossa kerrotaan Israelin merkittävistä luontoa säästävistä innovaatioista. Ja niitähän riittää. Israelilla on paljon annettavaa palestiinalaisille ja muillekin naapureilleen, jos ne vain tahtovat ottaa vastaan Israelin apua. Esimerkiksi rankasta kuivuusongelmasta kärsivälle Iranille Israel on tarjonnut teknistä ja koulutuksellista apua, mutta sen ääri-islamilainen hallinto on kieltäytynyt avusta. Israel avasi kuitenkin hiljattain farsinkieliset verkkosivut, joilla se jakaa tietoa suoraan iranilaisille viljelijöille. Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa Israelin kehitysyhteistyöelimellä MASHAVilla on paljon ympäristöprojekteja paikallisten tahojen kanssa.

Israel ja ihmisoikeudet

Olimme myös saaneet juuri painosta YAPS-ohjelman esitteen Israel ja ihmisoikeudet. Otsikko sai monet tarttumaan esitteeseemme.

Israel näyttää pysyvän vuodesta toiseen yhtenä festivaalin kuumista teemoista. Jyrkkää Israel-vastaista informaatiota jakavia järjestöjä on festivaalilla liikkeellä monia. Suomi-Israel Yhdistysten Liiton lisäksi Israel-ystävyysjärjestöistä paikalla olivat ICEJ:n Suomen osasto ja Keren Kajemet Finland.

Mielenkiintoinen ilmiö tänä vuonna oli, että meidän pöydän ääreen tuli juttelemaan nuoria mitä erilaisimmista paikoista maailmassa. Ulkomaalaiset nuoret olivat poikkeuksetta erittäin kiinnostuneita ja myönteisiä Israelia kohtaan. Juttelimme ainakin syyrialaisten, egyptiläisten, argentiinalaisten, israelilaisten, nepalilaisten, sudanilaisten nuorten kanssa, joilla kaikilla oli vain myönteinen asenne Israeliin. Monet kysyivät, miten he voisivat tulla toimintaan mukaan. Annoimme heille sekä ystävyysyhdistysten liittymistietoja että tietoa YAPS-toiminnasta.

Sen sijaan monet suomalaisten nuoret ja vanhemmatkin ihmiset olivat todella ennakkoluuloisia ja vihamielisiä Israelia kohtaan. Osa jäi keskustelemaan, osa vain osoitti vastenmielisyyttään sen enempää perustelematta. Jotkut sanoivat olevansa Israelia vastaan sen tiedon takia, joita olivat saaneet joiltakin muilta festivaalilla mukana olevilta järjestöiltä. Niinpä lähdimme vähän katselemaan, minkälaista tietoa Israelista levitetään.

Kuinka infografiikalla valehdellaan

ICAHD-järjestön pöydältä löysimme esitteitä, joilla koetetaan motivoida Israelin vastaiseen boikottiin. Järjestö väittää Israelin ylläpitävän rotusortojärjestelmää ja esittää todisteiksi turva-aidan ja tarkastuspisteiden olemassaolon, Gazan saarron, ja sen, että Länsirannalla on voimassa sotilastuomioistuimet. (Sotilastuomioistuinten ylläpitäminen on todellisuudessa vaatimus, jonka kansainvälinen laki asettaa Israelille. Israel ei yksinkertaisesti saa levittää omaa siviilioikeuslaitostaan Länsirannalle, se merkitsisi alueiden liittämistä Israeliin ilman sopimista palestiinalaisten kanssa.)

ICAHD:n esitteestä löytyi myös tämä tyypillinen karttasarja. Todellisuudessa kyseessä on graafinen valhe, joka perustuu siihen tavalliseen konstiin, että värien merkitys muuttuu kuvasta toiseen. Kun kysyy, mitä vihreä väri symboloi, karttasarjan graafinen valhe alkaa paljastua.

Ensimmäisessä kartassa vihreä väri symboloi koko Palestiinan mandaattialuetta, joka kansainvälisesti ratifioidulla ja lainvoimaisella sopimuksella erotettiin alkuperäisestä Palestiinan mandaatista vuonna 1922 juutalaiseksi kansalliseksi kodiksi. Samalla mandaatista erotettiin 75% arabivaltio Jordaniaksi ja juutalaisten asettuminen sinne kiellettiin. Valkoisella värillä symboloidaan juutalaisten yksityisomistuksessa ollutta maata (n.9%), mutta millään värillä ei symboloida arabien yksityisomistuksessa ollutta maata (n.19%). Loput maasta oli Turkin imperiumilta brittien väliaikaishallintoon siirtynyttä valtion maata, ei palestiinalaisarabien omaisuutta.

Toisessa kartassa vihreä väri symboloi alueita, joita YK:n yleiskokous ehdotti annettavaksi arabeille alueesta, jolle juutalainen kansallinen koti oli määrä perustaa. YK hyväksyi jakoehdotuksen 27.11.1947. Se oli kuitenkin päätös hyväksyä jakoehdotus, ei lainvoimainen jakopäätös. Kansainvälistä lakia siitä olisi tullut, jos osapuolet olisivat hyväksyneet sen ja solmineet sen pohjalta rauhan. Jakoehdotus ei ole kansainvälistä lakia vaan yksi vuosien varrella tehdyistä monista ehdotuksiksi jääneistä ratkaisuyrityksistä.

Kolmannessa kartassa vihreä väri symboloi Jordanian ja Egyptin laittomasti hyökkäyssodassa miehittämiä alueita, Gazaa ja Länsirantaa. Länsiranta-nimen Juudean ja Samarian alue sai noina vuosina (1949-67), kun Jordan-joen itäpuolella sijaitseva Jordania piti hallussaan Jordan-joen länsipuolisia alueita. Monilla on se käsitys, että olisi olemassa joku kansainvälinen ratifioitu lainvoimainen sopimus, jonka perusteella nämä laittomasti miehitetyt alueet kuuluvat arabeille. Sellaista ei ole olemassa.

Ainoastaan neljännessä kartassa vihreä väri symboloi arabien itsehallintoa alueella. Jos vihreä väri symboloisi kaikissa kartoissa samaa asiaa, muut kolme karttaa olisivat valkoisia. Alueella ei ole ollut koskaan itsenäistä arabivaltiota, vaan maa on pääasiassa Turkin imperiumilta perittyä maata, jolle lainvoimaisilla päätöksillä piti perustaa juutalaisten kansallinen koti. Turkin imperiumilta vapautetuille maille perustettiin 1900-luvun alkupuolella myös useita arabivaltioita: Arabia (josta myöhemmin tuli Saudi-Arabia), Irak, Syyria, Jordania ja Libanon.

Ihmisoikeusaktivismia juutalaisvaltiota vastaan

Kirkon ulkomaanavun teltassa esiteltiin heidän laajasta työstään lähinnä kahta projektia, Teachers without Borders- ja EAPPI -ohjelmia. EAPPI, eli Ekumeeninen avustusohjelma Palestiinassa ja Israelissa, on Kirkkojen maailmanneuvoston toisen intifadan aikana kehittelemä ohjelma, jota pyörittää Suomessa Kirkon ulkomaanapu. Se vie nuoria ihmisoikeustarkkailijoiksi Länsirannalle ja sitouttaa heidät sitten vaikuttamistoimintaan, jonka tavoitteena on muuttaa Suomen yleistä mielipidettä ja ulkopolitiikkaa.

Poimimme heidän teltastaan EAPPI-ohjelman esittelylehtisen. Siinä selitetään ohjelman tausta näin: Kun väkivallan aalto pyyhkäisi Israelin ja miehitettyjen palestiinalaisalueiden yli palestiinalaisten toisen kansannousun puhjettua vuonna 2000, Jerusalemin kirkkojen johtajat pyysivät apua oikeudenmukaisen rauhan saavuttamiseksi. Kirkkojen maailmanneuvosto … perusti EAPPI-ohjelman vastauksena vetoomukseen. Vähän myöhemmin esitteessä selitetään, että EAPPI-vapaaehtoisten läsnäolo antaa suojaa haavoittuvassa asemassa oleville palestiinalaisyhteisöille. Esitteessä kerrottiin esimerkkinä tarina arabikylästä, jossa elettiin idyllistä maalaiselämää ennen israelilaisten tuloa. Nopea faktantarkastus osoitti, että kuva on todellakin fiktiivinen ja kylän tilanne paljon monimutkaisempi.

Missään kohtaa vihkosessa ei kerrota taustoja ”väkivallan aallolle” tai edes mainita että palestiinalaisten massiivinen terroriaalto kohdistui israelilaisiin. Esitteen mukaan haavoittuvassa asemassa olevia olivat palestiinalaiset. Vuosina 2000-2005 toisen intifadan aikana surmansa saaneet palestiinalaiset kuolivat osallistuessaan itsemurhaterroriin tai muihin väkivaltaisiin hyökkäyksiin. Israelilaiset, joita kuoli 1100 ja vammautui yli 6000, joutuivat terrori-iskujen uhreiksi istuessaan linja-autoissa, ravintoloissa, mennessään ostoskeskuksiin tai suojatessaan siviilejä iskuilta. Samaan aikaan israelilaiset turvallisuusviranomaiset tekivät yötä päivää töitä ja ehkäisivät yli 90% kaikista terrori-iskuista. Massiivisen terroriaallon seurauksena Israel alkoi rakentaa turva-aitaa, joka lopetti lähes täysin itsemurhapommiliiveillä varustettujen iskijöiden pääsyn israelilaisten asutuskeskuksiin.

Monet EAPPI:iin ja muuhun yksinomaan Israelia vastaan suunnattuun ihmisoikeusaktivismiin osallistuvat nuoret olivat päiväkoti-ikäisiä toisen intifadan aikana eivätkä muista omakohtaisesti uutisia Israelissa räjähtelevistä ravintoloista, linja-autoista ja ostoskeskuksista. Monilla ei näytä olevan käsitystä alueen historiasta tai esimerkiksi juutalaisten juurista ovat Hebronissa, Juudea-Samariassa tai Jerusalemin Vanhassa kaupungissa. Monille on täysin uutta pysähtyä miettimään, miksi turva-aidan ja tarkastuspisteiden poistaminen, alueiden luovuttaminen arabihallinnolle tai miljoonien arabien muutto Israelin alueelle on suuri turvallisuusriski Israelille ja juutalaisille.

Tietämättömyys on vakava asia ottaen huomioon, että nämä nuoret ovat omistautuneet Israelin vastaiselle kampanjoinnille ja Suomen yleisen mielipiteen ja ulkopolitiikan muuttamiselle. Todellisen oikeudenmukaisuuden ajaminen vaatii vaivannäköä ja kiinnostusta taustoihin ja totuuteen. Juutalainen kansa on joutunut niin monta kertaa historian aikana iskulauseilla johdettujen kampnajoiden ja vainoihin johtaneiden valheiden kohteeksi, että hälytyskellon pitäisi soida, kun jälleen kerran kaikkien maailman kansojen joukosta nostetaan kohteeksi yksin juutalaisten kotimaa.

Kirkon ulkomaanavulla ja Maailman kirkkojen neuvostolla ei ole mitään vastaavaa projektia missään muualla. Maailmassa on paljon vaikeita ihmisoikeustilanteita, joiden uhrit jäävät ilman huomiota ja apua. Esimerkiksi monet vainotut ja sorretut kristityt ryhmät tarvitsisivat apua, vaikkapa Kairon koptikristityt, jotka elävät pitkäaikaisen sorron takia kirjaimellisesti kairolaisten kaatopaikalla. Kirkon ulkomaanavun soisi tekevän muitakin ihmisoikeusprojekteja maailmalla, ei ainoastaan siksi, että juutalaisvaltion poikkeuskohtelulla on huono kaiku historiassa, eikä pelkästään siksi, että maailmassa on paljon apua tarvitsevia ihmisryhmiä, vaan myös siksi, että suomalaisille nuorille kehittyisi suhteellisuudentajua ja käsitystä siitä, millaisia ovat todelliset ihmisoikeusloukkaukset ja kuinka vaikeaa ja vaarallista toiminta todellisten ihmisoikeusloukkaajahallintojen hallinnoimilla alueilla on. Niihin ei tehdä kovin helposti turvallisia, mukavia ja täysin maksettuja nuorten ihmisoikeusturismireissuja.

Kaiken tämän seurauksena totesimme, että YAPS:in kaltaista aloitetta on tarvittu jo pitkään!

Voit tulla mukaan toimintaamme, koulutuksiimme, matkoillemme ja verkostoomme lähettämällä asiasta vapaamuotoisen viestin neuvonta@yaps.fi. Mukaan saa tulla kyselijänä, syvällinen kiinnostus totuuteen riittää. Mukana voit olla myös monella tavalla tukemassa toimintaamme. Lisää tietoa saa kirjoittamalla yllämainittuun neuvonnan sähköpostiosoitteeseen.

YAPS-tiimi

2020 © YAPS

YAPS toimii European Coalition for Israel (ECI) -järjestön alaisuudessa: ec4i.org