YAPS ry:n vetoomus solidaarisuuden ja myötätunnon osoittamiseksi Israelin valtiolle ja sen kansalaisille terroristijärjestö Hamasin 7.10.2023 aloittaman hyökkäyksen johdosta

16.10.2023

Monet Euroopan maat ja Yhdysvallat reagoivat nopeasti terroristijärjestö Hamasin 7.10.2023 aloittamaan hyökkäykseen Israelin valtiota ja sen kansalaisia kohtaan solidaarisuutta ja myötätuntoa osoittaen. Näyttävä valaistus on ollut mm. Pariisin Eiffel-tornissa, pääministerin virka-asunnolla Lontoossa sekä Berliinissä Brandenburgin portilla. Julkisia rakennuksia on valaistu Israelin värein myös mm. Tukholmassa, Roomassa, New Yorkissa, Taipeissa ja Johannesburgissa. Solidaarisuutta on osoitettu yksiselitteisesti Israelille ja sen kansalle sekä erityisesti Hamasin ennennäkemättömän brutaalin hyökkäyksen uhreille sekä heidän läheisilleen.

Olemme järjestäneet suomalaisille nuorille aikuisille säännöllisesti retkiä Gazan rajalla sijaitseviin asutuksiin. Helmikuussa vierailimme Netiv Ha´Asaran moshavissa, joka sijaitsee n. 200 metriä Gazan rajasta. Tapaamamme moshavin asukas muisteli lapsuuttaan, jolloin rajaa Israelin ja Gazan välillä ei käytännöllisesti katsoen ollut. Viikonloppuisin Gazassa käytiin ostoksilla ja syömässä, ja keskinäistä kanssakäymistä oli paljon. Tilanne muuttui Hamasin noustua valtaan. Raketti-iskut alkoivat ja raja täytyi sulkea. Nyt tuo kaunis Netiv Ha´Asaran kylä on tuhottu, ja suuri määrä sen asukkaita murhattu.

Terroristijärjestö Hamas on pitänyt Gazan alueen yli kahta miljoonaa palestiinalaista omien pyrkimystensä välineinä jo miltei kahdenkymmenen vuoden ajan. Se on käyttänyt valtavat määrät saamaansa kansainvälistä tukea aseistautumiseen ja sotilaskoulutukseen sen sijaan, että rahoja olisi käytetty palestiinalaisen kansan hyväksi koulutukseen, terveydenhuoltoon ja  infrastruktuuriin. Palestiinalaisen kansan todellinen vihollinen ei ole Israel vaan sen keskuudessa toimivat terroristijärjestöt, joiden tavoitteena on Israelin valtion tuhoaminen ja juutalaisten tappaminen. Tietä rauhaan terroristien ja Israelin välillä ei näillä lähtökohdilla ole. Osoittamalla tukea Israelille ja tuomitsemalla terroristijärjestö Hamasin hyökkäys tuetaan myös palestiinalaisten oikeuksille rauhaan, vapauteen, ihmisoikeuksiin ja oikeudenmukaisuuteen.

Toivomme myös Suomen polittiselta johdolta, evankelisluterilaisen kirkon johdolta ja muiden uskontokuntien ja suuntausten johtajilta rohkeutta osoittaa myötätuntoa ja tukea Israelille tässä tilanteessa. Samalla sanoudumme irti terrorismin tukemisesta ja osoitamme teollamme, ettemme pelkää pahan valtaa.

YAPS ry – Young Adults for Peace Justice and Solidarity in the Middle East ry:n hallitus